Απεντομώσεις

Απεντομώσεις
Ακολουθήστε μας

Απεντομωσεις

Ο όρος Απεντομώσεις αφορά την καταπολέμηση του πληθυσμού των εντόμων, καθώς και τον έλεγχό του. Η απεντόμωση επιτυγχάνεται με αρκετούς τρόπους, σημαντικότεροι εξ’αυτών είναι ο υπολειμματικός ψεκασμός, η εφαρμογή gel,  ο νεφελοψεκασμός,  ο υποκαπνισμός (fumigation), η χρήση φερομονικών παγίδων και εντομοπαγίδων σύλληψης για έρποντα και ιπτάμενα έντομα.

  • Υπολειμματικός ψεκασμός (με ψεκαστήρες χαμηλής πίεσης ή μηχανήματα υψηλής πίεσης)

Πρόκειται για την εφαρμογή εντομοκτόνου διαλύματος σε επιφάνειες όπου τα έντομα εμφανίζονται. Γίνεται ψεκασμός επίσης και σε πιθανές εστίες όπου τα έντομα αναπτύσσονται. Ο ψεκασμός με μηχάνημα υψηλής πίεσης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση εντόμων σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους καθώς και υπαίθριους χώρους μεγάλης έκτασης Τα εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας που χρησιμοποιούνται είναι υψηλών προδιαγραφών, τα πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση των εντόμων και ακίνδυνα για τον άνθρωπο και τα ζώα.

  • Εφαρμογή ειδικής γέλης (gel)

Πρόκειται για την εφαρμογή ενός ελκυστικού εντομοκτόνου σκευάσματος σε μορφή γέλης (gel). Το gel χρησιμοποιείται κυρίως για τη απεντόμωση κατσαρίδας και μυρμηγκιού. Είναι άοσμο σκεύασμα, μη τοξικό, το οποίο εφαρμόζεται στις φωλιές ή σε σημεία που εμφανίζονται τα έντομα. Η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στην αλυσιδωτή επίδραση που έχει ακόμη και στα έντομα-στόχους που δεν ήρθαν σε άμεση επαφή με αυτό.

  • Νεφελοψεκασμός (Fogging)

Πρόκειται πάλι για υπολειματικό ψεκασμό αλλά με ειδικά μηχανήματα (foggers) που μετατρέπουν το εντομοκτόνο διάλυμα σε καπνό. Ο νεφελοψεκασμός εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου ο συμβατικός ψεκασμός δεν είναι εφικτός για παράδειγμα σε δυσπρόσιτα σημεία ή χώρους με μεγάλη επιφάνεια κάλυψης.

  • Υποκαπνισμός (fumigation)

Πρόκειται για ην εφαρμογή ασφυκτικού τοξικού αερίου σε ένα καλά στεγανοποιημένο και μονωμένο χώρο για συγκεκριμένο χρόνο, ικανό για την αντιμετώπιση των εντόμων σε όλα τα στάδια του βιολογικού τους κύκλου. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μια χημική ουσία, που στην κατάλληλη θερμοκρασία, υγρασία και πίεση παράγει ένα τοξικό αέριο σε τέτοια συγκέντρωση που θανατώνει διάφορα είδη εντόμων. Η εφαρμογή προϋποθέτει την σωστή μόνωση του χώρου γιατί σε περίπτωση διαρροής υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

  • Φερομονικές παγίδες και άλλες εντομοπαγίδες σύλληψης

Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουμε ένα τεράστιο φάσμα επιλογών. Το κοινό στοιχείο όλων αυτών είναι ότι πρόκειται για παγίδευση και εξόντωση των εντόμων με μηχανικό τρόπο. Διαφέρουν τόσο ως προς το δόλωμα του χρησιμοποιούν (τροφοελκυστικό, φερομόνη, φως UV) όσο και στο μέσο εξόντωσης (επιφάνεια κόλλας, νερό, ρεύμα) . Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ενδεικτικά οι μυγοπαγίδες, σφηκοπαγίδες, ηλεκτρικές εντομοπαγίδες UV, ταινίες παγίδευσης βαδιστικών εντόμων κ.ά.